”Tästä projektista olemme erityisen ylpeitä!” – Paritalo vaihtoi öljylämmityksen ilma-vesilämpöön
Savonlinnassa sijaitsevaan asunto-osakeyhtiömuotoiseen paritaloon alettiin etsiä öljylämmityksen korvaavaa lämmitysjärjestelmä jo vuonna 2018 – hyvissä ajoinen ennen energiakriisiä ja rajua lämmitysöljyn hinnannousua vuoden 2022 loppupuolella. Paritalo on rakennettu vuonna 1959 ja sen lämmitettävä kokonaispinta-ala on n. 400 m2. Paritalo on koti kahdelle perheelle ja yhteensä asukkaita on 9. Kolmeen kerrokseen rakennetun rakennuksen päärakennusmateriaali on kivi. Lämmönjakotapana toimivat vesikiertoiset patterit sekä kellarikerroksessa sijaitsevissa hiljattain remontoiduissa kylpyhuoneissa lattialämmitys.
Hyvissä ajoin liikkeellä
Ennen lämmitysjärjestelmän remonttiin ryhtymistä öljyä taloyhtiössä kului n. 5 500 l / vuosi. Kiirettä lämmitysjärjestelmän remontilla ei ollut, sillä vuosituhannen vaihteessa uusitulla öljykattilalla oli vielä käyttöikää jäljellä. Lämmönjakoverkosto oli hyvässä kunnossa ja osittain uusittu, joten siihen ei tässä remontissa olisi tarpeen tehdä korjauksia tai muutoksia. Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan mukaan öljykattilan tekninen käyttöikä on yleensä n. 25 vuotta. Öljykattilan uusimista kannattaa Notivan mukaan alkaa harkitsemaan kun 20 vuoden ikä ylittyy ja öljysäiliön vaihtoa kannattaa harkita kun säiliö saavuttaa 30 vuoden iän (Öljylämmitys – Motiva). Motiva on koonnut sivuilleen myös vinkkejä öljylämmityksestä luopumista suunnittelevalle (Motiva – Öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtajalle).
Asukkaat olivat remontin kanssa hyvissä ajoin liikkeellä, ja vuosien kuluessa heillä oli ollut aikaa tutustua eri lämmitysjärjestelmiin pyytää tarjouksia useilta eri toimijoilta. Taloudelliset ja ekologiset syyt olivat tärkeässä roolissa, kun lopullinen päätös remonttiin ryhtymisestä tehtiin. Asukkaiden eri toimijoilta saamat kiinteistön lämmitysenergiantarpeeseen ja järjestelmän kokoon liittyvät laskelmat eivät juurikaan poikenneet toisistaan. Saatujen tarjousten sisällössä ja laadussa hajontaa oli sen sijaan enemmän.
Solvesiin asukkaat ottivat yhteyttä keväällä 2023. Sähköpostitse laitetun yhteydenottopyynnön jälkeen Solvesin myynnin Ville oli asukkaisiin yhteydessä puhelimitse. Lisätietojen saamisen ja laskelmien tekemisen jälkeen laadittiin tarjous. Solvesin laittama tarjous erottui aikaisemmista saaduista tarjouksista ja teki asukkaisiin vaikutuksen selkeydellään ja läpinäkyvyydellään. Tarjouksen pohjalta asiaa alettiinkin viemään eteenpäin. Ville kävi kohteessa paikan päällä ja kohdekäynnin jälkeen tarjoukseen tehtiin vielä lopulliset tarkistukset. Tarkistustenkin jälkeen tarjouksen lopullinen hinta pysyi muuten samana, mutta asukkaiden tilaamat ”lisämausteet” toivat ensimmäisen tarjouksen hintaan n. 5% lisää. Toukokuussa 2023 asukkaat hyväksyivät Solvesin tarjouksen. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen taloyhtiö haki ja sai Asumisen kehittämis- ja ARA:lta energia-avustusta öljylämmityksestä luopumiseen (ARA – Energia-avustukset).
Laskelmien perusteella oikea järjestelmä
Kun päätös öljylämmityksestä luopumisesta on tehty, on edessä sopivan korvaavan lämmitystavan valinta. Valinnan avuksi on saatavilla erilaisia testejä ja laskureita sekä vähintään yhtä paljon neuvoja ja mielipiteitä. Omiin tarpeisiin parhaan ratkaisun etsimisen voi aloittaa miettimällä tarpeitaan, kartoittamalla kiinteistön nykyisen lämmitysenergian tarpeen sekä hankkimalla tietoa eri vaihtoehdoista. Vinkkejä löytyy myös artikkelistamme ”Pientalon lämmitysjärjestelmän vaihto – Mitä kaikkea kannattaa huomioida?”. Osaavan ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä jo ennen lopullista valintaa.
Myös tässä kohteessa vertailtiin tarkasti ilma-vesilämmön ja maalämmön plussia ja miinuksia ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Maalämpö olisi ollut perustamiskustannuksiltaan ilma-vesilämpöä kalliimpi vaihtoehto ja porakaivolle olisi ollut vaikea löytää sopivaa paikkaa tontilta.
Yleensä pientaloihin asennettavat ilma-vesilämpöpumput ovat teholtaan n. 8-10 kW. Tässä kohteessa energiantarve jo pelkästään rakennuksen koon takia on suuri ja pumpun kooksi valittiinkin laskelmien jälkeen 16 kW. Suuritehoinen järjestelmä ei toiminnoiltaan poikkea pienempitehoisesta järjestelmästä. Tehokkaammassa järjestelmässä ulkoyksikön koko on suurempi ja tähän kohteeseen asennettiin myös mm. tavanomaista suurempi puskurivaraaja vastuksin, tehokas kiertovesipumppu sekä toinen käyttövesivaraaja. Kohteeseen tehtiin myös kaksi alas-shuntattua lämmityspiiriä, jotka mahdollistavat asiakkaalle tarkemmat ja helpommin hallittavat lämpötilasäädöt.
Asennus sujui aikataulussa
Kesän kynnyksellä päästiin sopimaan asennusaikataulusta. Ajankohdaksi valikoitui heinäkuun viimeinen viikko eikä sovittuun ajankohtaan tullut tarvetta tehdä muutoksia. Laitteet tilattiin Solvesin varaston sijaan suoraan kohteeseen, jotta vältyttäisiin turhalta tavaroiden kuskaamiselta. Kun asiakas tarkasti omatoimisesti toimitetut laitteet, kävi ilmi, että tavarantoimittaja oli toimittanut paikalle väärän sisäyksikön. Laitteen vaihto oikeaan onnistui kuitenkin parissa päivässä ja hyvissä ajoin ennen asennusajankohtaa.
Itse asennus sujui hyvin ja aikataulussa, vaikka asennuksen laajuutta muokattiin vielä asennuksen alussa ja pieniä osia oli jäänyt puuttumaan laitetoimittajan toimituksesta. Lämmin käyttövesi oli kaiken kaikkiaan poikki pari päivää. Viimeiset osat asennettiin seuraavalla viikolla ja kokonaisuudessaan laitteisto saatiin käyttöön heti elokuun alussa. ”Huolimatta lisälaitteiden tilaustarpeesta ja järjestelmän suuresta kokonaiskoosta projekti sujui hyvin. Muutamat pienet vastoinkäymiset saatiin selvitettyä työn lomassa ja järjestelmä saatiin tuottamaan lämpöä aikataulussa”, kertoo Solvesin Toni asennuksen etenemisestä. ”Jälkikäteen on käyty muuttamassa sähkövastusten syöttöä paikan päällä ja kerran on tarkistettu ja säädetty järjestelmäasetuksia yhdessä laitevalmistajan kanssa etäyhteyksien välityksellä. Asiakkaalle kiitos aktiivisesta panoksesta projektissa. Aktiivisen yhteistyön sekä keskustelujen perusteella tehtyjen muokkausten ja päätösten ansiosta päästiin hyvään lopputulokseen. Kaikki projektit ovat omanlaisiaan ja tärkeitä, mutta tästä projektista olemme kokonaisuutena erityisen ylpeitä.”
Asukkaat ovat tyytyväisiä lopputulokseen
Uusi järjestelmä on vastannut asukkaiden odotuksia. Keskuslämmitystä pystyy halutessaan tarkkailemaan ja säätämään kännykkäsovelluksella. ”Säätäminen on helppoa ja puhelinsovellukset ovat toimineet hyvin”, asukas kertoo. Öljyn määrän tarkkailu ja tilaaminen on jäänyt kokonaan pois, eikä taloyhtiön tilillä tarvitse olla enää kerrytettynä rahaa seuraavaa öljytilausta varten.
Sähkönkulutusta seurataan taloyhtiössä tarkasti. Jatkossa kustannuksissa on tarkoitus säästää vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimus. Myös pörssisähkön mukaan lämmitysaikaa ohjaavia sekä tarkemman lämmön kulutuksen säätelyn mahdollistavia älyjärjestelmiä on taloyhtiössä mietitty, mutta tällä hetkellä pörssisähkön vaihtaminen kiinteähintaiseen sopimukseen on ensisijainen keino etsiä kustannussäästöjä.
Artikkelien yhteydenottolomake
"*" näyttää pakolliset kentät
Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!
Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi
Pyydä tarjous!
Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!