Artikkelit | 15.2.2023

Mielessä pientalon läm­mi­tys­jär­jes­tel­män vaihto – Mitä kaikkea kannattaa huomioida?

Rakennuksen energiatehokkuutta tulee aina tarkastella kokonaisuutena, johon kaikki sen eri osat – rakenteet, lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta – vaikuttavat. Suomen oloissa lämmityslaitteiden ominaisuudet, kunto ja säädöt vaikuttavat energiankulutukseen suuresti.

Lämmitysjärjestelmän vaihto tai uudistaminen tulee ajankohtaiseksi, kun vanha lämmitysjärjestelmä on tulossa tiensä päähän. Maailmantilanteen muutoksista johtunut öljyn ja sähkön hinnan nousu on myös saanut monet pohtimaan keinoja säästää lämmityskuluissa. Ympäristönäkökohtien huomioiminen on saanut monet etsimään ympäristöystävällisempiä lämmitystapoja esimerkiksi vanhan öljylämmityksen tilalle.

Olemassa olevan järjestelmän optimointi, osittainen uusiminen vai kokonainen energiaremontti?

Kodin lämmityksen tehostaminen ei aina automaattisesti tarkoita sitä, että koko järjestelmä pitäisi uusia. Joskus voidaan saavuttaa hyvä ratkaisu esimerkiksi lisäämällä ilmalämpöpumppu tai uusi tulisija olemassa olevan lämmitysmuodon rinnalle. Myös vanhaa olemassa olevaa järjestelmää huoltamalla tai optimoimalla voidaan tehostaa sen toimintaa. Asiantuntijan tekemästä optimoinnista voi olla hyötyä uudemmassakin järjestelmässä: väärät tai puutteelliset säädöt saattavat aiheuttaa suurtakin energiahukkaa.
Jos pääasiallisen lämmitysjärjestelmän uusimiseen päädytään, aina ei ole tarpeen uusia koko järjestelmää. Joissakin tapauksissa voi olla myös järkevää jättää vanha järjestelmä uuden järjestelmän rinnalle tukemaan suurimman lämmitystarpeen kausina. Silloin puhutaan hybridi-ratkaisusta, jossa uusi ja vanha lämmitysjärjestelmä toimivat rinnakkain.

Sopivan lämmitysjärjestelmän valinta

Kun energiaremonttiin on päätetty ryhtyä, on edessä sopivan lämmitysmuodon valinta. Omiin tarpeisiin parhaan ratkaisun löytää miettimällä tarpeitaan, kartoittamalla kiinteistön nykyisen lämmitysenergian tarpeen sekä hankkimalla tietoa eri vaihtoehdoista. Tarjolla on myös erilaisia testejä ja laskureita vertailun avuksi. Esimerkkinä laskureista voisi mainita valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan Pientalon lämmitystapojen vertailulaskurin.

Aina kannattaa myös keskustella asiantuntijan kanssa jo ennen uuden lämmitystavan valintaa. Luotettavimmat neuvot saat luultavasti yrityksestä, joka ei edusta vain yhtä lämmitysmuotoa: maalämpöyrittäjä on varmaankin taipuvainen suosittelemaan maalämpöä ja ilma-vesilämpöjärjestelmiä kauppaava yritys myy sinulle mielellään ilma-vesilämpöjärjestelmän. Objektiivisimmat neuvot ja mielipiteet saat luultavasti yritykseltä, joka sekä huoltaa, korjaa että myy kaikenlaisia järjestelmiä ja ymmärtää niiden heikkoudet ja vahvuudet.

Energiaremonttiin saatavilla olevat tuet

Kun alat suunnittelemaan energiaremonttia kannattaa tutustua huolella tarjolla oleviin avustuksiin. Lämpöpumpun, aurinkopaneelien tai muiden ratkaisujen hankinnassa voi saada tukea tai avustusta jopa useita tuhansia euroja. Eri tukimuotoja on tarjolla useita, mutta on hyvä pitää mielessä, että järjestelmän hankintaan voidaan myöntää vain yhtä avustusta, eli eri avustusmuotoja ei voi käyttää samanaikaisesti.

Kotitalousvähennys on verovähennys, jota voit saada kotiin tai vapaa-ajan asuntoon hankittavan lämpöpumpun tai esimerkiksi aurinkopaneelien asennuksesta. Vähennystä voi hakea vain asennustyön osuudesta, ei laitteen hinnasta. Jos vaihtaa öljylämmityksen ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon vuosina 2022-2027, voi kotitalousvähennyksen saada korotettuna. Lisätietoa kotitalousvähennyksestä saat esimerkiksi Verohallinnon internetsivuilta.

ELY-keskus myöntää avustusta ympärivuotisessa käytössä olevien pientalojen omistajille, jotka luopuvat öljy- tai kaasulämmityksestä. Avustusta voi saada, jos uusi lämmitysjärjestelmä ei käytä fossiilisia polttoaineita. Esimerkiksi jos öljylämmitys poistetaan kokonaan ja korvataan ilma-vesilämmöllä tai maalämmöllä, voi avustusta saada 4 000 €. Tarkempia tietoja avustuksesta, hakemisesta ja myöntämisperusteista löytyy ELY-keskuksen internetsivuilta.

Koska voit hyödyntää vain toisen tukimuodon, kannattaa kannattavimman tukimuodon valintaa miettiä huolella. Valintaan vaikuttavat esimerkiksi mikä on vanha lämmitysjärjestelmäsi, millaiseen kohteeseen uusi järjestelmä tulee, asutko yksin vai puolison kanssa, kuinka paljon laitteisto ja sen asennus maksavat ja suunnitteletko kotiisi muita remontteja lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi maalämpöpumpun hankinnassa asennustyön osuus on suuri, jolloin öljylämmityksestä luovuttaessa puolisoiden hakema korotettu kotitalousvähennys on erittäin kannattava vaihtoehto. Jos taas olet vaihtamassa öljylämmityksestä ilma-vesilämpöpumppuun, on asennustyön osuus remontista pienempi, jolloin ELY-keskuksen 4000 € tuki kannattavampi. Myös silloin, jos olet teettänyt kotona tai vapaa-ajan asunnolla muuta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä energiaremontin lisäksi, on ELY-keskuksen tuki kannattava. Asiantuntevalta myyjältä saat tarvittaessa vinkkejä kannattavimman tukimuodon valintaan.

Artikkelien yhteydenottolomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Laita meille viesti!

Autamme mielellämme, kerro meille kuinka voimme olla avuksi.

Haluan yhteydenoton:
Voit myös soittaa meille 040 5777 677
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Teimme oppaan auttamaan ilmalämpöpumpun valinnassa. Lataa opas itsellesi ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi

Pyydä tarjous!

Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!

Ota yhteyttä!