Asiakastarinat | 27.1.2023

Maalämmöllä asunto-osakeyhtiön läm­mi­tys­kus­tan­nuk­set kuriin – As Oy Kuu­rin­kal­lio siirtyi öljystä maalämpöön

As Oy Kuurinkallion energiaremontissa öljylämmitys korvattiin maalämmöllä. Kuvassa maalämpöjärjestelmä asennettuna. 

As Oy Kuurinkallio on Leppävirran Sorsakoskella sijaitseva keskisuuri kerrostalo-osakeyhtiö. Taloyhtiössä tehtiin energiaremontti korvaamalla öljylämmitys maalämmöllä.

”Asunto-osakeyhtiön vanha öljyllä toimiva lämmitysjärjestelmä ei ollut vielä tullut vielä aivan elinkaarensa päähän, mutta kohonneet lämmitysöljyn hinnat saivat taloyhtiön ryhtymään etsimään korvaavaa lämmitysjärjestelmää nopealla aikataululla”, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Hannu Nissinen Isto Group Oy:stä. Kevyen polttoöljyn kulutus oli taloyhtiössä ollut n. 20 000 l / vuosi.

Maalämmöllä säästöä taloyhtiön lämmityskustannuksiin

Energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon siirtymisellä voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa. Maalämpö on edullinen lämmitysmuoto. Satsaus taloudellisempaan ja ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon on taloyhtiössä myös satsaus tulevaisuuteen; nykyaikaiseen lämmitysjärjestelmään tehdyllä investoinnilla voi olla positiivinen vaikutus myös taloyhtiön kiinnostavuuteen ja huoneistojen arvoon. Huoltoyhtiöltä ja isännöinniltä jää pois öljyn riittävyyden valvonta ja kattilan nuohouskustannuksistakin tulee säästöä.

Taloudelliset näkökulmat olivat myös As Oy Kuurinkalliossa merkittävä syy maalämpöön päätymiselle. ”Ilma-vesilämpöjärjestelmä oli myös mukana vertailussa projektin alkuvaiheessa kun eri vaihtoehtoja punnittiin, mutta taloudellisen vertailun lisäksi mm. maalämpöjärjestelmän hiljaisuus, varmuus ja helppous

 lämmönlähteenä käänsivät valinnan maalämmön eduksi”, kertaa Hannu Nissinen As Oy Kuurinkallion maalämpöön päätymisen syitä. 

Energiaremonttiin on voi saada energia-avustusta

Taloyhtiöillä suuntaa-antava öljystä maalämpöön siirtymisen takasinmaksuaika on 5-7 vuotta, mutta aika voi vaihdella paljonkin kohteesta riippuen. Taloyhtiöillä on mahdollisuus hakea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n energia-avustusta rakennuksen energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Avustusta voi saada enintään 50 % avustettaviksi hyväksyttävistä kustannuksista.  Avustuksen enimmäismäärä asuntoa kohden on kuitenkin 4 000 €, riippuen siitä kuinka suuri parannus energiatehokkuuteen tehdyillä toimenpiteillä saavutetaan.

Yhteistyöllä ja ennakoivalla suunnittelulla hyvään lopputulokseen

Maalämpöjärjestelmän asentaminen As Oy Kuurinkallioon suoritettiin syyskuussa 2022. 4 kpl maalämpökaivoja valmistui edellisellä viikolla. Varsinaiset muutostyöt kestivät vajaan viikon ja lämmin käyttövesi oli taloyhtiöstä katkaistuna alle 4 päivää. ”Ajanjakso sujui taloyhtiössä hyvin onnistuneen tiedottamisen ja hyvän valmistelun ansiosta. Taloyhtiön asukkaat olivat ehtineet valmistautua katkokseen etukäteen ja hyvin tehdyn suunnittelun ansiosta aikatauluissa pysyttiin. Kaikki tarvittava oli hankittu remonttia varten valmiiksi, mahdolliset ongelmakohdat otettu huomioon jo etukäteen ja urakoitsijalla oli riittävät resurssit ja osaaminen homman suorittamiseksi aikataulussa”, kiittelee Hannu yhteistyötä Solvesin kanssa.  

Myös järjestelmän käynnistäminen ja käyttöönotto sujuivat ilman ongelmia. Lämmityskäyrää säädettiin asennuksen jälkeen muutamaan otteeseen, mutta sopivat parametrit löytyivät melko nopeasti entisten asetusten ollessa lähtökohtana. Remontin yhteydessä kaikki kiertovesipumput uusittiin ja lämpimän veden kierrossakaan ei enää ole ollut ongelmia. Maalämpöön siirtymisen jälkeen taloyhtiössä on tehty patteritermostaattien vaihtoja ja lämmitysverkostolle tullaan tekemään tasapainotus. Solvesin toimittamaan kokonaisuuteen kuuluu myös järjestelmän tarkkailu etäyhteyden kautta. Järjestelmän toiminnan seuraamisen lisäksi järjestelmää onkin käyty muutaman kerran tarkastamassa ja samassa yhteydessä kattilahuoneen valaistusta parennettiin. Erästä etäyhteyden määritysongelma lukuunottamatta ongelmia toiminnassa ei ole ollut ja asukkaat ovat olleet tyytyväisiä energiaremontin lopputulokseen.

Artikkelien yhteydenottolomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Laita meille viesti!

Autamme mielellämme, kerro meille kuinka voimme olla avuksi.

Haluan yhteydenoton:
Voit myös soittaa meille 040 5777 677
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Teimme oppaan auttamaan ilmalämpöpumpun valinnassa. Lataa opas itsellesi ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi

Pyydä tarjous!

Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!

Ota yhteyttä!