Asiakastarinat | 27.1.2023

Au­rin­ko­säh­köl­lä ja ilma-ve­si­läm­pö­jär­jes­tel­mäl­lä selvää säästöä oma­ko­ti­ta­lon läm­mi­tys­ku­lui­hin

90-luvun lopulla rakennettuun 191-neliöiseen täystiiliomakotitaloon tehtiin energiaremontti parisen vuotta sitten. Talo lämpeni öljyllä ja lämmönjakotapana oli vesikiertoinen lattialämmitys. Päälämmönlähteen lisäksi rakennuksessa on takka ja leivinuuni, joita on lämmitetty kovimmilla pakkasilla, sekä puulla lämpiävä kiuas. Päivittäiseen käyttösähkön kulutukseen vaikuttavat asiat ovat talossa hyvällä mallilla: käytössä on pääasiassa energiatehokkaita kodinkoneita, lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sekä valaistus, joka hoituu pääasiassa led-valaisimilla. Energiaremontissa öljy korvattiin ilma-vesilämmöllä ja lisäksi rakennuksen katolle asennettiin aurinkosähköjärjestelmä.

Ilma-vesilämmön ja aurinkosähkön yhdistelmä osoitatutui kannattavaksi investonniksi esimerkkiperheellemme.

Maalämmöstä aloitettiin, ilma-vesilämpöön päädyttiin

Rakennusta asuttaa viisihenkinen perhe. Alun perin asukkailla oli päällimmäisenä ajatuksissa maalämpö. Asiantuntevan yrityksen puoleen kääntyminen jo projektin alkuvaiheessa kuitenkin kannatti: laskelmien, vertailujen ja Solvesin tiimiläisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella varteenotettavaksi vaihtoehdoksi maalämmön rinnalle nousi ilma-vesilämpöjärjestelmä + aurinkosähköjärjestelmä. Ajatuksena oli, että maalämpöjärjestelmän aloituskustannuksia vastaavalla summalla saisi sekä ilma-vesilämpöjärjestelmän että aurinkosähköjärjestelmän. Eri vaihtoehtojen perustamis- ja käyttökustannuksista laadittiin laskelmat ja eri järjestelmien sopivuutta perheen tarpeisiin pohdittiin yhdessä Solvesin asiantuntijan kanssa. Parhaiten asiakasperheen tarpeita vastaavaksi vaihtoehdoksi nousi ilma-vesilämpö. Tämän lisäksi päätettiin hankkia aurinkosähköjärjestelmä tuottamaan paitsi uuden lämmitysjärjestelmän tarvitsemaa sähköä, myös sähköä myytäväksi silloin kun kaikkea tuotantoa ei tarvita omaan käyttöön.

Tässäkin esimerkissä projektin alkuvaiheessa korostui asiantuntevan ja ajantasaisen tiedon tärkeys. Maailmanlaajuinen energiatilanne muuttuu jatkuvasti ja laitteistot kehittyvät huimaa vauhtia. Ammattilainen oli mukana projektissa jo vertailu- ja suunnitteluvaiheesta alkaen, jolloin tärkeän päätöksen tueksi oli käytettävissä asiantuntevan tiimin osaaminen ja ajantasainen tieto eri vaihtoehdoista. Kun myyjä ei edusta vain yhtä tiettyä lämmitysvaihtoehtoa tai valmistajaa, ei ole lähtökohtaisestikaan tarvetta suosia jotakin tiettyä lämmitystapaa tai merkkiä. Kun myyvällä yrityksellä on kattavaa ja ajantasaista tietoa eri lämmitysvaihtoehdoista, saadaan yhdessä asiakkaan kanssa valittua ja toteutettua asiakkaan kannalta paras ratkaisu.

Nykyaikana lämmitysjärjestelmän uusimista suunnittelevalle on tarjolla paljon tietoa ympäri internetiä, mutta keskustelupalstojen ja naapurinmiehien tieto ei korvaa asiantuntevaa ja ajantasaista tietoa. Jokainen kohde on erilainen, ja se mikä toimii yhdellä ei välttämättä toimi sellaisenaan toisella.

Ensin asennettiin aurinkosähköjärjestelmä, sitten ilma-vesilämpö

Esimerkkikohteemme energiaremontti toteutettiin kahdessa osassa: ensin asennettiin aurinkosähköjärjestelmä, sitten ilma-vesilämpö.

Esimerkkikohteemme energiaremontti aloitettiin asentamalla aurinkosähköjärjestelmä keväällä 2021. Järjestelmä koostuu 14 kpl ZNShine 280Wp aurinkopaneelista ja Sofar Solar 4.4 invertteristä. Rakennuksen katto on aurinkosähköjärjestelmää ajatellen ihanteelliseen suuntaan: etelään suunnatut paneelit vastaanottavat maksimaalisen määrän auringon säteilyä tuottaen sähköä tehokkaasti. Järjestelmän nimellisteho on 3920 W.

Alkukesästä 2021 energiaremontti jatkui ilma-vesilämpöjärjestelmän asentamisella. Laskelmien jälkeen laitteeksi valittiin Mitsubishi Ecodan 80 + 90 l puskurivaraaja. Itse remontti ja käyttöönotto sujuivat ilman yllätyksiä.

Kyllä kannatti!

Tässä esimerkkikohteessa energiaremontti kannatti ja perhe on ollut valintaansa tyytyväinen. Järjestelmän käyttö on ollut vaivatonta, lämpö on ollut tasaista ja lämmin käyttövesi on riittänyt suuremmallekin porukalle. Öljylämmitykselle tyypillistä öljyn hajua teknisissä tiloissa ja niiden läheisyydessä ei enää ole ja vanhasta järjestelmästä kuulunut humina on jäänyt kokonaan pois. Järjestelmä on toiminut moitteetta ja ainoat tarvitut huoltotoimenpiteet puolentoista vuoden aikana ovat olleet syklonisuodattimen puhdistus ja veden lisääminen järjestelmään.

Suurimpana muutoksena on kuitenkin ollut taloudellinen hyöty. Kun tarkastellaan vuonna 2022 perheelle saapuneita neljää sähkölaskua, on niistä kahden loppusumma ollut miinusmerkkinen ja maksun puolelle on jääty kahdella laskulla. Kesäaikaan kiinteistön sähkön tuotto on siis ollut suurempaa kuin kulutus, ja omasta kulutuksesta yli jäänyt aurinkosähköjärjestelmän tuottama sähkö on myyty sähköyhtiölle, jolloin tuloksena on ollut negatiivinen sähkölasku. Vuoden 2022 ajalta sähkölaskujen yhteenlaskettu kokonaissumma oli 208 €. Summa pitää siis sisällään kaiken perheen kuluttaman käyttösähkön sekä kiinteistön lämmittämisestä syntyneet suorat kustannukset vuoden ajalta. Ennen energiaremonttia perheen sähkölasku oli n. 190 € ja öljyä kului n. 2400 l. Nopealla laskutoimituksella voidaan siis laskea, että perhe säästää nyt energiakuluissa ennen öljyyn käyttämänsä rahamäärän. Tarkastelujaksolla rakennuksessa ei ole tehty muita energiankulutukseen vaikuttaneita toimenpiteitä tai muutoksia.

Sujuvaa yhteistyötä Solvesin tiimin kanssa

Asiakasperhe on tyytyväinen paitsi Solvesin toimittamaan ja asentamaan järjestelmään, myös sujuvaan yhteistyöhön Solvesin tiimiläisten kanssa. Solvesin asiantuntijoiden osaaminen ja apu eri järjestelmien vertailussa olivat tärkeitä ja varmistivat oikean ratkaisuun päätymisen. Asennus- ja remonttivaihe sujui hyvin. Kiitosta saa myös yhteydenpidon helppous järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Jos kysyttävää on ollut, on solvesilaisiin voinut olla yhteydessä matalalla kynnyksellä ja tarvittaessa on käyty myös paikan päällä auttamassa ja neuvomassa.

Artikkelien yhteydenottolomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Laita meille viesti!

Autamme mielellämme, kerro meille kuinka voimme olla avuksi.

Haluan yhteydenoton:
Voit myös soittaa meille 040 5777 677
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Teimme oppaan auttamaan ilmalämpöpumpun valinnassa. Lataa opas itsellesi ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi

Pyydä tarjous!

Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!

Ota yhteyttä!