Artikkelit | 15.2.2023

Il­ma­läm­pö­pum­put ja Suomen talvi

Lämmittävä ilmalämpöpumppu on oiva keino pienentää lämmityslaskua. Ilmalämpöpumppu käyttää lämmön tuottamiseen ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa ja mitä kylmempää ulkoilma on, sitä alhaisemmaksi laitteen hyötysuhde laskee. Talvella parhaiten toimii ilmalämpöpumppu, jonka hyötysuhde ja teho säilyvät hyvinä myös kovilla pakkasilla.

Sulatustoimintoja on monenlaisia

Laitteen optimaalisen toiminnan kannalta on olennainen ero siinä, käytetäänkö laitetta lämpimässä Etelä-Euroopan tai Aasian maassa vai Pohjolan kylmässä talvessa. Kaikki markkinoilla olevat ilmalämpöpumput eivät ole tarkoitettu toimimaan kovilla pakkasilla. Ilmalämpöpumpun ostoa harkitsevan kannattaa olla tarkkana, ettei tule hankkineeksi laitetta, joka ei sitten toimikaan silloin kun lämmitykselle olisi suurin tarve.

Normaalissa käytössä ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön kertyy kuuraa, joka täytyy sulattaa tietyin väliajoin tehokkaan toiminnan takaamiseksi. Erityisesti kylmällä säällä jäänmuodostus voi olla runsastakin. Vaikka ilmalämpöpumpussa kerrottaisiinkin olevan sulatustoiminto, ei se vielä takaa laiteen toimimista kovilla pakkasilla. Myös sulatustoimintoja on nimittäin monenlaisia. Laadukkaammissa meidän pohjoisiin oloihimme suunnitelluissa ilmalämpöpumpuissa on kehittynyt sulatustekniikka, joka tunnistaa ulkoyksikön sulatustarpeen silloin kun sen lämmönsiirtokyky heikentyy ja laite siirtyy sulatustoiminnolle automaattisesti. Laitteisto osaa myös seurata sulatusprosessia ja siirtyy takaisin normaalitoimintaan heti kun kenno on sulanut riittävästi. Yksinkertaisimmissa sulatustoiminnoissa sulatusjakson ajankohta ja pituus ovat ennalta määritettyjä, jolloin oikea-aikaisesta ja loppuun saakka tapahtuneesta sulatuksesta ei ole takeita. Usein näin on halvempien ja Etelä-Euroopasta tai kauempaa tuotujen ilmalämpöpumppujen kohdalla.

Vältä automaattitoimintojen käyttöä talvella

Tutustu ilmalämpöpumppusi toimintoihin ja vältä ilmalämpöpumpun automaattitoimintojen käyttöä talvella. Esimerkiksi jos laite on asetettu automaattitoiminnolle ylläpitämään tiettyä huonelämpötilaa ja lämmität sen läheisyydessä olevaa tulisijaa, saattaa laite automaattiasetuksella ollessaan ”aistia” lämmön ja alkaa virheellisesti viilentämään. Ratkaisuna on laitteen säätäminen manuaalisesti vain lämmittämään tai erilisen takkatoiminnon käyttäminen. Takkatoiminto on useissa uusimmissa ilmalämpöpumppumalleissa oleva toiminto, jonka avulla takan lämmittämä ilma saadaan tehokkaasti jaettua ympäri tilaa.

Pitääkö ilmalämpöpumppu sulkea kovilla pakkasilla?

Netissä törmää yhä neuvoon, jonka mukaan ilmalämpöpumppu pitää sulkea kovilla pakkasilla. Neuvo saattaakin pitää paikkaansa, jos ilmalämpöpumppusi on vanha tai sitä ei ole tarkoitettu Pohjolan oloihin. Ilmalämpöpumpun ostajan kannattaakin olla tarkkana, että valitsee pumpun, joka on suunniteltu toimimaan myös kovilla pakkasilla. Tällöin laitteen hyötysuhde pysyy hyvänä kovillakin pakkasilla ja siinä on riittävät sulatustoiminnot toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Kun laite on tarkoitettu toimimaan Pohjolassa, ei sitä ole tarvetta sammuttaa edes paukkupakkasilla.

Ilmalämpöpumppu, Suomen talvi ja viileä tila

Ilmalämpöpumpun hankkiminen autotallin, varaston tai muun viileän tilan lämmönlähteeksi on usein hyvä ratkaisu, kunhan muistaa, että laite tarvitsee lämmittäessä ulkoyksikköön muodostuvan jään sulatukseen aina lämpöenergiaa sisältä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ilmalämpöpumppua ei voi käyttää pitämään tilaa esimerkiksi +2 °C lämmössä. Kun pumppu lämmittää, syntyy ulkoyksikköön aina huurua, joka kovalla pakkasella jäätyy. Jotta laite saa tämän jään sulatettua, täytyy siihen tarvittava lämpöenergia olla otettavissa sisäilmasta. Jos sisäilma on vain +2 °C, ei tarvittavaa lämpöenergiaa ole saatavilla ja sulatus ei siis onnistu. Tällöin ulkoyksikkö jäätyy koko ajan enemmän ja enemmän, ja pahimmassa tapauksessa kertyvä jää saattaa estää laitteen toiminnan kokonaan. Umpijäisen laitteen sulattaminen voikin sitten olla hyvinkin kimuranttia. Mutta tuleehan se kevät sieltä taas aikanaan!
Kokonaan viileään tilaan voi tulla mieleen valita markkinoiden halvin laite, ja ehkä jopa tilata se superhalvalla jostain muualta kuin Suomesta. Koska ”eihän siinä paljoa pumpulta vaadita, että varasto pidetään juuri ja juuri plussan puolella”! Tässä mennään kuitenkin metsään, sillä edellä kuvatun takia ilmalämpöpumpun teho ja sulatusautomatiikan älykkyys punnitaan juurikin pidettäessä yllä alhaisia lämpötiloja kovilla pakkasilla.

Sama asia kannattaa muistaa, kun ilmalämpöpumppu on asennettu esimerkiksi mökille sillä ajatuksella, että suurimman osan ajasta mökillä ylläpidetään matalaa ylläpitolämpötilaa, joka sitten nostetaan asuinlämpötilaksi etäohjauksella ennen mökille saapumista. Jos ylläpitolämpötila on asetettu liian alhaiseksi tai ilmalämpöpumppu ei vastaa tarvetta, ei sisällä oleva lämpötila riitäkään sulattamaan ulkoyksikön höyrystintä ja mökki onkin kylmillään sinne mentäessä.

Jään sulattaminen ulkoyksiköstä

Kosteassa ja kylmässä säässä tai virheellisen pumppuvalinnan seurauksena ulkoyksikön kennoon ja pohjaan voi kertyä paljonkin jäätä. Jos jäätä on huomattavan paljon eikä laitteen oma sulatusteho riitä sitä sulattamaan, voi laitteen sammuttaa ja kokeilla jään sulattamista lämpimällä vedellä. Kertyvää jäätä ei saa hakata pois tai poistaa muutenkaan mekaanisesti. Kuumailmapuhallin ei ole turvallinen tapa jään sulattamiseen.

Jaa artikkeli

Artikkelien yhteydenottolomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Laita meille viesti!

Autamme mielellämme, kerro meille kuinka voimme olla avuksi.

Haluan yhteydenoton:
Voit myös soittaa meille 040 5777 677
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Teimme oppaan auttamaan ilmalämpöpumpun valinnassa. Lataa opas itsellesi ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi

Pyydä tarjous!

Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!

Ota yhteyttä!