Artikkelit | 15.2.2023

Ilma-ve­si­läm­pö­jär­jes­tel­mä: vinkkejä käyttöön ja hankintaan

Ilma-vesilämpöjärjestelmä sopii koteihin ja rakennuksiin, jossa on vesikiertoinen lämmönjakoverkko, kuten vesipatterit tai lattialämmitys. Maalämpöön verrattuna ilma-vesilämpöjärjestelmän etuna ovat edullisempi hankintahinta sekä helppo ja nopea asennus. Järjestelmä voidaan asentaa rakennuksen pääasialliseksi lämmönlähteeksi tai tukemaan toista lämmitysjärjestelmää: järjestelmän koko mitoitetaan aina lämmöntarpeen mukaan. Mitoitus onkin prosessin tärkein vaihe: jos pumppu mitoitetaan liian pieneksi, tarvitsee se kovilla pakkasilla tuekseen niin paljon esimerkiksi sähkölämmitystä, että hyötysuhde ja sitä myötä säästöt laskevat huomattavasti.

Miksi ilma-vesilämpö?

Sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna lämmityskustannukset voivat laskea vuositasolla jopa 60 % ilma-vesilämpöön siirryttäessä. Ilmalämpöjärjestelmä tuottaa tasaista lämpöä ympäri vuoden ja pystyt tarkkailemaan ja ohjaamaan järjestelmää etänä. Valitsemalla energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen ilmavesilämpöpumpun pienennät paitsi lämmityslaskuasi, myös hiilijalanjälkeäsi. Suoran säästämisen ja parantuneen asumismukavuuden lisäksi myös asuntosi arvo nousee. Muista myös, että öljylämmityksestä ilma-vesilämpöön siirtyvä voi saada jopa 4 000 € tukea energiaremontin tekemiseen.
Ilma-vesilämpöjärjestelmä on mahdollista liittää osaksi kotiautomaatiojärjestelmää, jossa järjestelmän lämmitystä ja muita toimintoja voidaan kokonaisuudessaan tarkkailla, hallita ja säätää etäohjauksella.

Järjestelmän toiminta ja käyttö

Ilmavesilämpöpumppu ottaa auringon tuottamaa uusiutuvaa lämpöenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sitä rakennuksen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään lämmittäen samalla myös käyttöveden. Järjestelmä koostuu ulkoyksiköstä, sisäyksiköstä, puskurivaraajasta, lämmönjakeluverkostosta (esim. patterit tai lattialämmitys) sekä mahdollisista etäohjauslaitteista. Useimmissa järjestelmissä käyttövesivaraaja on sisäyksikössä, mutta se voi olla myös erillinen säiliö.

Ilma-vesilämpöjärjestelmä kovilla pakkasilla

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde ja tehontuotto heikkenevät ulkoilman viilentyessä. Suomen oloissa järjestelmä tarvitsee rinnalleen toisen, kiinteistön lämmitystä ja käyttöveden yhteenlaskettua huipputehoa vastaavan lämmitysjärjestelmän tukemaan lämmöntuottoa.

Saneerauskohteissa ilma-vesilämpöpumppu voidaan kytkeä hybridikäyttöön, jolloin jo olemassa oleva lämmitysjärjestelmä jää uuden järjestelmän tueksi auttamaan lämmittämisestä kylmimmillä keleillä. Varalämmitysjärjestelmänä voidaan käyttää myös ilma-vesilämpöpumpun omia sähkövastuksia. Jos rakennuksessa on tulisijoja, kannattaa myös niitä lämmittää kovimmilla pakkasilla.

Mikä puskurivaraaja on ja mihin sitä tarvitaan?

Puskurivaraaja lisää lämmitysverkostossa kiertävän veden tilavuutta. Sen tehtävänä on optimoida lämpöpumppujen ja järjestelmän toimintaa. Soves suosittelee aina puskurivaraajaa, jos sen lisäämiseen ei ole esimerkiksi tilojen ahtauden asettamia esteitä.

Puskurivaraajan puuttuminen järjestelmästä on yleinen vikatilanteiden aiheuttaja. Esimerkiksi sulatusjaksojen toimivuuden varmistamisessa puskurivaraajalla on suuri rooli, sillä se lisää saatavilla olevan lämpöenergian määrää ajalle kun ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee sitä sulatukseen. Puskurivaraaja mahdollistaa myös lämmitysverkostolle tehtävien huolto- ja korjaustoimenpiteiden (esimerkiksi piirien säätäminen ja sulkeminen) suorittamisen. Ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee tietyn määrän virtausta lämmitysjärjestelmässä toimiakseen. Hälytys- ja lukitusrajat estävät toiminnan, jos virtaus on liian alhainen. Ilman puskurivaraajaa tehty lämmityspiirin rajoittaminen voi helposti johtaa vikatilaan ja laitteen pysähtymiseen. Puskurivaraajalla varustetussa järjestelmässä tätä ongelmaa ei ole, koska ilma-vesilämpöpumppu pumppaa lämmitysvettä puskurivaraajaan esteettömästi myös toimenpiteen aikana.

Näin pidät ilma-vesilämpöpumppusi optimaalisessa toimintakunnossa

Käytössä ilma-vesilämpöjärjestelmä on varsin huoleton, mutta tiettyjä normaaliin käyttöön ja ylläpitoon liittyviä asioita olisi jokaisen käyttäjän hyvä pitää mielessä. Tarkkailemalla ja huolehtimalla järjestelmän tasaisesta toiminnasta, vältät yleisimmät viat, saat pidettyä rakennuksen lämmön mukavan tasaisena ja ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde pysyy hyvänä.
Järjestelmän asentamisen jälkeen asentaja käy aina läpi järjestelmän toiminnan kannalta oleelliset asiat. Myös ohjekirjasta saat arvokasta tietoa, ja sen antamia ohjeita järjestelmän käytöstä ja ylläpidosta tulee aina noudattaa.

Sisällä talossa tarkkaile, että järjestelmän vedenpaine ei pääse laskemaan ja että lämpö kiertää lämmitysverkossa tasaisesti. Joskus paine saattaa laskea, mutta sen tasaaminen on yksinkertainen toimenpide, jonka järjestelmän asentaja on neuvonut käyttöönoton yhteydessä. Jos järjestelmääsi kuuluu patterit, tarkkaile, että ne lämpiävät tasaisesti. Vedensuodatin on tarpeen tarkastaa ja tarvittaessa puhdistaa laitteen ohjekirjan mukaisesti.
Kuten kaikkien muidenkin vettä sisältävien laitteiden ja järjestelmien kanssa, myös vesikertoisen lämmitysjärjestelmän kohdalla on hyvä pitää silmällä, ettei mikään paikka vuoda tai tiputa vettä.
Ulkoyksikön osalta kannattaa tarkkailla, että laite ei pääse jäätymään kokonaan ja ettei sen alle tai kennostoon ei pääse kertymään lehtiä tai muuta roskaa.

Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Teimme oppaan auttamaan ilmalämpöpumpun valinnassa. Lataa opas itsellesi ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi

Pyydä tarjous!

Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!

Ota yhteyttä!