Huomioi ainakin nämä asiat, kun olet hankkimassa ilmalämpöpumppua
Ilmalämpöpumppu on oiva valinta kodin tai kiinteistön lämmittämiseen ja viilentämiseen. Pumppuja on kuitenkin monenlaisia, ja oikean pumpun valintaan kannattaa panostaa.
Ilmalämpöpumppuja moneen tarpeeseen
Ilmalämpöpumput voidaan jaotella karkeasti kahteen eri kategoriaan: jäähdyttäviin ilmalämpöpumppuihin sekä pumppuihin, jotka sekä jäähdyttävät että lämmittävät.
Pelkästään jäähdyttävät pumput ovat usein edullisempia, koska niistä on jätetty pois talvella sulatukseen tarvittavaa tekniikkaa.
Kaikki lämmittävät pumput myös jäähdyttävät. Nämä pumput voidaan jakaa edelleen karkeasti neljään ryhmään hinnan ja toimintojen perusteella:
1) Lämpimiin maihin tarkoitetut pumput. Lämpimien maiden versioissa ei ole panostettu sulatukseen, mistä on usein seurauksena hankaluksia Pohjolan kylmissä oloissa. Solves myy ja toimittaa vain Pohjolan oloihin tarkoitettuja laitteita.
2) Halvat perusmallit. Tämän ryhmän pumpuissa tehokkuus on hyvä ja ne toimivat myös Pohjolan oloissa. Ei lisävarusteita tai -ominaisuuksia.
3) Keskihintaiset mallit. Yleensä tehokkuuteen jo panostettu. Toimivat hyvin Pohjolassa, mutta ei lisäominaisuuksia.
4) Kalliimmat mallit. Tehokkuus on yleensä luokkansa kärkeä. Tämän ryhmän pumput toimivat Pohjolan oloissa. Lisäksi niissä on ilmansuodatustoimintoja, viikkokelloja, automaattisia lämmönlähteen tunnistuksia ja takkatoimintoja. Myös puhallus on usein paremmin hallittavissa kuin edellisten luokkien malleissa. Useat laitteet ovat myös. Monilla valmistajilla on myös nk. ”lippulaiva-malleja”, joissa on erinomainen tehokkuus ja uusimmat lisäominaisuudet.
Seinämalli, lattiamalli vai kattokasetti?
Ilmalämpöpumppu koostuu aina sisä- ja ulkoyksiköstä. Tiesitkö, että normaalien seinämallien lisäksi ilmalämpöpumpun sisäyksiköitä saa myös lattiamallisena ja kattokasettina? Lattiamallinen sisäyksikkö tulee lattianrajaan kuten normaali lämmityspatteri. Tämä voi olla hyvä ratkaisu esimerkiksi perinteisen rintamamiestalon yläkerrassa, jossa seinätilaa on usein vain vähän. Kattokasetti taas asennetaan nimensä mukaisesti kattoon. Lisäksi markkinoilta löytyy matalia malleja, jotka soveltuvat esimerkiksi matalaan tilaan ikkunan tai oven päälle.
Joskus on tarvetta useammalle ilmalämpöpumpulle. Tällöin kokonaan erillisten ilmalämpöpumppujen sijaan on mahdollista valita multisplit-ilmalämpöpumppu, joka koostuu yhdestä ulkoyksiköstä ja kahdesta tai useammasta sisäyksiköstä. Sisäyksiköt voivat olla valinnan mukaan joko seinä-, lattia- tai kattomalleja.
Ilmalämpöpumpun valitsemisessa ja asentamisessa autotalliin, varastoon tai muuhun viileään tilaan on omat haasteensa. Ilmalämpöpumpun toiminnasta ja valinnasta viileään tilaan voit lukea lisää täältä.
Asennuspaikan valinta
Asennuspaikan suhteen vaihtoehtoja on monia, mutta monesti yksinkertainen ratkaisu on paras. Ilmalämpöpumpun sisäyksikköä ei kannata asentaa makuuhuoneeseen, sohvan yläpuolelle tai muuhun paikkaan, jossa oleskellaan jatkuvasti. Pumppu kannattaa asentaa mieluummin suureen kuin pieneen tilaa, jotta se kierrättää mahdollisimman suurta ilmamassaa. Keskeiseltä paikalta lämmitetty tai jäähdytetty ilma pääsee jakaantumaan koko huoneistoon. Jos talossa on takka, ilmalämpöpumppu kannattaa asentaa paikkaan, jossa saadaan hyödynnettyä takan tuoma lämpö kierrättämällä takan lämmittämää ilmaa. Toisaalta, jos lämmität takkaa usein, saattaa ilmalämpöpumppu toimia ison osan ajasta ”vain puhaltimena”. Onko toinen pää talostasi samaan aikaan liian kylmä ja ilmalämpöpumppu olisikin järkevämpää asentaa sinne?
Sisäyksikön paikan valinta suhteessa ulkoyksikön sijaintiin on ratkaiseva asia. Vaikka sisällä olisi ideaali paikka sisäyksikölle, on syytä miettiä myös, miten tarvittavat vedot sisäyksiköltä ulos saadaan toteutettua. Kylmäaineputket ulko- ja sisäyksikön välillä tulisi saada vedettyä mahdollisimman huomaamattomasti, mielellään jopa piilossa. Sisäyksikössä muodostuva kondenssivesi taas täytyy saada johdettua laskulla ulos tai erikoistilanteessa esimerkiksi vessan kaivoon vesilukon yläpuolelle. Monesti pitkällä tähtäimellä toimivin asennus saadaan, kun ilmalämpöpumppu sijoitetaan ulkoseinälle. Tällöin ulko- ja sisäyksikkö sijaitsevat suurin piirtein samalla kohdalla seinän eri puolilla. Tämä tulee usein myös asiakkaalle halvimmaksi ratkaisuksi.
Sisäyksikön paikan valinnassa tulee huomioida, että sisäyksikön päälle olisi hyvä jäädä 10 cm (tai minimissään ainakin 5 cm) tyhjää tilaa. Yleensä sisäyksiköt ovat noin 100 cm leveitä ja 30 cm korkeita, mutta saatavilla on myös n. 25 cm korkeita malleja. Jos siis mietit sisäyksikön asentamista esimerkiksi oven päälle, tarkista mittaamalla kuinka paljon tilaa oven päällä on. Sen perustella selviää mikä pumppu siihen sopii, vai onko ehkä mietittävä toista asennuspaikkaa tai lattiamallia.
Ulkoyksikkö taas pärjää melkein missä tahansa, kunhan puhallusta ei estetä niin, että välittömästi vastassa on seinä tai muu este. Usein kysytään, tarvitseeko ulkoyksikkö kattoa tai koppia ympärilleen. Vastauksemme on, että ei tarvitse. Ulkoyksikkö on tarkoitettu ulos ja tehty kestämään myös Pohjolan olosuhteet ilman suojarakenteita. Jos haluaa ulkoyksikön sulautuvan paremmin talon julkisivuun, on saatavilla puisia ja metallisia koteloita, mutta laitteen toiminnan kannalta ne eivät ole tarpeen.
Estetiikka sisäyksikön ja asennuspaikan valinnassa
Estetiikka ja asennuksen jälki voivat myös olla suuressa roolissa pumpun hankintaa ja asennuspaikkaa mietittäessä. Ilmalämpöpumppujen ulkonäössä on koko ajan enemmän valinnan varaa. Jo nyt markkinoilla on kantikkaita, suorakulmaisia, mustia, valkoisia, punaisia ja ties mitä vaihtoehtoja. Jos jokin muoto tai väri miellyttää omaa silmää muita enemmän, valitse rohkeasti se, jos asia on sinulle tärkeä. Yksikään pumppumalli ei ole niin huono, ettei sitä kannattaisi hankkia, sillä säästöä ja lisää asumismukavuutta saa pumpulla kuin pumpulla.
Myös asennuspaikkaa valitessa kannattaa luottaa omaan mielipiteeseen. Jos teknisiä esteitä ei ole, kannattaa miettiä mikä asennuskohta miellyttää omaa silmää eniten: ylös, alas, nurkkaan vai keskelle. Toisaalta asennuspaikkaa ei kannata stressata niin millilleen. Vaikka tilaa ja valinnanvaraa olisi paljon, ei asennuspaikan vaihtaminen metrin sinne tai tänne useinkaan maksa vaivaa tai tee asennuksesta parempaa. Kunhan paikka vain on pumpun toiminnan ja käytön kannalta sopiva. Jos esteettisiä rajoitteita ei huomioida, jokaisesta talosta löytyy aina toimiva paikka ilmalämpöpumpulle. Siistin ja ammattitaidolla tehdyn asennustyön jäljen merkitystä lopputulokseen ei tule myöskään unohtaa.
Artikkelien yhteydenottolomake
"*" näyttää pakolliset kentät
Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!
Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi
Pyydä tarjous!
Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!