Artikkelit | 23.1.2023

Harkinnassa oma au­rin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä pientaloon? Aloita tästä!

Aurinkopaneelit ja aurinkosähköjärjestelmät yleistyvät kovaa vauhtia. Aurinkosähkö on uusiutuvaa, luonnon omaa energiaa. Se on puhdas energiamuoto, jonka tuottaminen on alkuinvestoinnin jälkeen ilmaista.

Hankkisinko oman aurinkosähköjärjestelmän?

Aurinkosähköjärjestelmä on kannattava investointi. Järjestelmän toiminta-aika on jopa kymmeniä vuosia ja yhden vuoden aikana järjestelmä voi tuottaa jopa 5–15 prosenttia järjestelmään investoidusta summasta. Pientalossa aurinkosähköjärjestelmä voi maksaa itsensä takaisin jopa kolme kertaa elinkaarensa aikana.

Viimeaikoina tapahtunut maailmantilanteen muutos ja siitä seurannut muutos energiamarkkinaan ja sähkön hintaan ei näkemyksemme mukaan ainakaan vähennä aurinkosähkön tuottamisen kiinnostavuutta. Uskomme, että tilanne tulee pysymään samana tai jopa paranemaan tuottajan näkökulmasta. Nopeaa ratkaisua sähköpulaan ei ole näkyvissä, jolloin pientuottajien asema ja merkitys korostuu. Sähkön tuottaminen siellä missä sitä kulutetaan, tulee aina vain
perustellummaksi.

Millainen järjestelmä olisi minulle sopiva?

Ennen aurinkosähkön hankintaa kannattaa miettiä omia tarpeita sekä aurinkosähkön soveltuvuutta omaan käyttöön. Netti on pullollaan neuvoja ja vinkkejä järjestelmän hankkimiseen ja mitoittamiseen, mutta mitään virallista sääntöä tai laskentakaavaa järjestelmän valintaan tai koon määrittämiseen ei ole. Järjestelmän kannattavuus ja mitoitus riippuu tarpeistasi, arvoistasi sekä summasta, jonka olet valmis järjestelmään sijoittamaan.

Vielä jokin aika sitten oli vallalla ajatus, jonka mukaan järjestelmän koko kannatti mitoittaa selvittämällä oma kulutus ja jakaa se jollakin etukäteen määritetyllä vakiolla. Tälle ajatukselle on kuitenkin vaikea löytää mitään perustetta, varsinkaan vallitsevassa sähkömarkkinan tilanteessa, jossa sähkön tuottaminen ja myyminen on hyvinkin kannattavaa. Asiaan vaikuttaa myös 1.1.2023 valtioneuvoston asetuksella pakolliseksi tullut tuntinetotus*. Tyypillisesti olemme asentaneet pientaloihin 5-7 kW suuruisia järjestelmiä. Etukäteen kannattaa siis miettiä millaisen summan haluaa aurinkopaneeleihin sijoittaa: mitä suuremman summan sijoittaa, sitä suuremman järjestelmän saa ja sitä enemmän sähköä – ja sitä myötä säästöä sähkölaskussa ja tuottoa pääomalle – järjestelmä tuottaa.

Jos sinulla on suunnitelmissa asuntosi myynti lähivuosina, on aurinkosähköjärjestelmällä myös todennäköisesti positiivinen vaikutus kotisi arvoon ja kiinnostavuuteen.

Aurinkopaneeli, aurinkokenno, invertteri ja kiinnitysjärjestelmä? – Muutama sananen aurinkosähköjärjestelmän osista ja toiminnasta

Aurinkopaneeli (josta aikaisemmin käytettiin paljon myös nimitystä aurinkokenno), on laite, joka kerää auringonvaloa ja muuntaa sen sähkövirraksi. Aurinkopaneelit ovat osa aurinkosähköjärjestelmää, jonka muita osia ovat kiinnitysjärjestelmä, jolla paneelit kiinnitetään esimerkiksi katolle sekä invertteri eli vaihtosuuntaaja, joka muuttaa paneelien tuottaman sähkön hyödynnettävään muotoon. Jos aurinkosähköjärjestelmä on nk. Off Grid -järjestelmä eli se ei ole kytketty yleiseen sähköverkkoon, järjestelmään kuuluu myös akusto, johon sähköä tuotetaan varastoon odottamaan omaa käyttöä. Jos järjestelmä on kytketty sähköverkkoon (eli On Grid – järjestelmä), ylituotettua sähköä ei välttämättä varastoida, vaan se myydään automaattisesti sähköverkkoyhtiölle. Myös On Grid -järjestelmiin voidaan liittää akusto, mutta ne ovat tällä hetkellä arvokkaita. Aurinkosähköjärjestelmän kytkemisestä sähköverkkoon tehdään ilmoitus verkkoyhtiöön ja myytävästä sähköstä sopimus sähköyhtiön kanssa. Kun tilaat aurinkosähköjärjestelmän Solvesilta, me hoidamme aina ilmoituksen tekemisen verkkoyhtiölle. Asiakkaan tehtäväksi jää vain sähkösopimuksen päivittäminen oman sähköyhtiön kanssa.

Mihin ja miten paneelit kannattaa asentaa?

Jotta paneelit tuottavat sähköä mahdollisimman paljon ja tehokkaasti, on niiden oikeaan sijoittamiseen kiinnitettävä huomiota. Paneelit voidaan asentaa katolle, seinälle tai maahan telineisiin. Paneelien tulee vastaanottaa mahdollisimman paljon päivänvaloa, minkä takia niitä ei tulisi sijoittaa varjostavien rakennusten tai puiden läheisyyteen. Myös ilmansuunnalla on väliä: vuoden mittaan paneelit tuottavat eniten sähköä, kun ne osoittavat etelään 30—40 asteen kulmassa. Myös kaakko ja lounas ovat hyviä ilmansuuntia aurinkopaneeleille eivätkä itä ja länsikään ole poissuljettuja. Aurinkosähköjärjestelmän sijoituksen vaikutusta järjestelmän tuotantoon on tutkittu tarkasti ja asiantuntevalta myyjältä tulee löytyä osaamista eri asennusvaihtoehtojen vertailuun perusteluineen.

Yleisin ja edullisin asennustapa on asentaa aurinkopaneelit rakennuksen katolle lappeen suuntaisesti

Yleisin ja edullisin asennustapa on asentaa aurinkopaneelit rakennuksen katolle lappeen suuntaisesti. Tämä asennustapa ei vaadi rakennus- tai toimenpidelupaa, kun taas muita asennusvaihtoehtoja miettiessä kannattaa tarkistaa omasta kunnasta senhetkinen käytäntö asian suhteen. Suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä, onko katolla esimerkiksi ilmanvaihtohormeja tai muita esteitä, jotka vaikuttavat käytettävissä olevaan kattopinta-alaan. Myös katon kunto on syytä huomioida, sillä aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä on kymmeniä vuosia. Mielestämme katon kuntoa ei kannata kuitenkaan korostaa tarpeettomasti, sillä ammattitaidolla asennettu järjestelmä on purettavissa ja uudelleenasennettavissa esim. kattoremontin jälkeen.

Kuka saa asentaa?

Sähköasennukset ovat aina luvanvaraisia töitä ja aurinkosähköjärjestelmän asennus on aina tehtävä ammattilaisen toimesta. Viime aikoina on uutisoitu aurinkosähköjärjestelmien riskeistä. Suurimpia riskejä ovat aurinkopaneelin tyyppi ja luotettavuus, korkeajännitteisten tasavirtakaapeleiden asianmukainen suojaus sekä invertterin asennuspaikka ja -tapa. Näistä asioista ei pitäisi tinkiä senttiäkään ja asentajalta tulisi aina saada vastaus näiden riskien huomioimista koskeviin kysymyksiin. Asennuksen valmistuttua asentajan tulee myös toimittaa kirjallinen raportti asennuksesta. Oikein asennettu aurinkosähköjärjestelmä on turvallinen. Asiakkaan kannalta on viisasta hankkia järjestelmä ja asennus samalta yritykseltä. Kun järjestelmän suunnittelee, myy ja asentaa yksi ja sama yritys, saat parasta mahdollista palvelua, tiedät aina keneen olla yhteydessä ja mahdollisten ongelmatilanteiden selvittäminen sujuu mutkattomasti yhden toimijan kanssa. Halutessasi Solves toimittaa aurinkosähköjärjestelmät toimintavalmiina avaimet käteen -periaatteella. Kun asennamme järjestelmän, annamme aina myös opastusta järjestelmän käyttöönottoon ja ylläpitoon sekä asianmukaiset dokumentit.

Vaatiiko aurinkosähköjärjestelmä huoltoa?

Normaalitilanteessa ei vaadi. Asennuksen jälkeen aurinkopaneelit tuottavat sinulle sähköä ilman, että sinun tarvitsee tehdä itse mitään. Voit seurata järjestelmän toimintaa ja sen tuottaman sähkön määrää invertteristä tai yhä useammin myös erilaisilla sovelluksilla. Aurinkopaneelit eivät vaadi juurikaan huoltoa. Yleensä sade ja tuuli pitävät paneelien pinnan puhtaana, mutta jos paneeleiden päälle kertyy paljon pölyä tai lehtiä, voi ne poistaa esimerkiksi vesiruiskulla tai pehmeällä harjalla. Lunta ja jäätä ei useimmiten kannata poistaa paneeleiden päältä, etteivät paneelit vahingoitu tai naarmuunnu. Kuten muunkin katonhoidon suhteen, kannattaa tilannetta kuitenkin tarkkailla ja jos lunta on hurjat määrät voi sen poistaminen olla tarpeellista. Kun kevät koittaa ja aurinko alkaa taas paistaa, sulattaa se lumen nopeasti pois tummien paneelien pinnoilta.

* Tuntinetotus on tapa hyvittää aurinkovoimalan tuotantoa sähkölaskulla. Tuntinetotuksessa tarkastellaan
talon aurinkopaneelien sähköverkkoon tuottamaa sähköä ja talon sähköverkosta ottamaa sähköä nettona
tunnin aikajaksoissa. Tunnin aikana tuotettu sähkö vähennetään tunnin aikana kulutetusta sähköstä ja vain
näiden erotus siirtyy sähkölaskulle.

Artikkelien yhteydenottolomake

"*" näyttää pakolliset kentät

Laita meille viesti!

Autamme mielellämme, kerro meille kuinka voimme olla avuksi.

Haluan yhteydenoton:
Voit myös soittaa meille 040 5777 677
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ilmainen opas ilmalämpöpumpun valintaan ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Teimme oppaan auttamaan ilmalämpöpumpun valinnassa. Lataa opas itsellesi ja tiedät mitä huomioida pumppua hankkiessasi!

Liity Solvesin uutiskirjeen tilaajaksi ja saat oppaan sähköpostiisi

Pyydä tarjous!

Kiinnostuitko palveluistamme?
Jätä meille tarjous- tai yhteydenottopyyntö ja kerro kuinka voimme olla avuksi. Solves hoitaa!

Ota yhteyttä!